Søk
Alle kategorier
  Menu Close
  Tilbake til alle

  Vårfiske etter sjøørret

  Når starter sjøørretfiske på våren? Hvor skal man fiske? Hvilket agn skal man velge?

  Det er mange skrevne og uskrevne regler når det kommer til sjøørretfiske. Vi har i årevis brutt disse reglene grunnet høy fiskeiver og aldri helt uten uttelling, men det er visse regler som beviselig gir større uttelling på sjøørretjakten. De fleste av oss fiskegale har erfart å ikke klare ventingen, slengt vadebuksa i bilen, skrapt is av ruta for så å tilbringe seks timer i bitende kulde ved fjorden. Noen ganger, ikke alltid, biter fisken. Noen ganger treffer du en stim av sjøørret og du tenker, jøss, sesongen er i gang!

  Temperatur

  Derimot er det hensiktsmessig å vente litt til. Havtemperatur er første kriteriet for godt fiske. Når havet er under 3 grader er fiske veldig tregt. 3-4 grader starter det å skje ting. Over 5 grader regnes sesongen for i gang. De mest engasjerte bærer gjerne med et termometer, slik du får kjøpt hos oss i Noroco, eller følger slavisk med på apper som Windy som viser havtemperatur i sanntid. Tidsmessig på året vil april og ut utover være ganske sikkert, men det kan også bite godt en varm Mars dag.

  Lokasjon

  Mars og april byr gjerne på lave temperaturer og islagte bukter. Vi anbefaler alltid å oppsøke sydvendte bukter. Sydvendte bukter får mer sollys og blir raskere korrekt temperatur. Med høyere temperatur kommer byttedyr tett etterfulgt av sjøørreten. Bunnforhold er også vesentlig. Mange vil si rullesteinsbunn, blanding av tang og sand(leopardbunn) eller ålegress. Bil, båt eller godt fottøy er din beste venn. Vi anbefaler å ha bilen tilgjengelig samt utpekt 3-4 forskjellige lokasjoner som skal fiskes den dagen. Ørreten flytter på seg og det handler om å finne fisken. Dybdeforhold er også fornuftig å variere. Alt fra 30cm til 4 meters dybde. Det er sjeldent hensiktsmessig å kaste bort mye tid på dypere farvann på jakt etter sjøørret langs land.

  Agn/flue/sluk

  Det er stor forskjell i fiskemetodikk. Fluestang og haspelstang skaper to forskjellige angrepsmetoder. Ved bruk av sluk og haspel må du kaster over og forbi fisken for så presentere sluk på inntrekk. Inntrekk på haspel skal varieres. Her er det fantasien som setter begrensninger, men det viktigste er å ha regelmessige stopp i sveiving slik at sluker daler litt.

  Fluefiske kan også gjøres med haspel ved bruk av bombarda dupp og oppheng.

  Fluefiske med fluestang

  På grunn sandbunn finner vi børstemark. Børstemarken er et festmåltid for ørreten. Børstemarken er blomstrer ikke før temperaturen stiger. Hold øye med sjøørretgrupper på facebook. Så fort denne karen melder sin ankomst blir det spredt i de fleste mediekanaler. Imitasjoner av børstemark kan være oliven/sort wollybugger, børstemarkflue eller lengre tynne sluker som har mye bevegelse i lave hastigheter.

  I rullestein og tang finner vi reker og agnfisk. Pattegrisen(rekeflue) kommer i mange former og farger og er et godt valg. Imitasjonssluker er også å foretrekke. Møresilda eller tobis imitasjoner fungerer godt. Kutling(fiskeimitasjon) fluer er også en god variant å spe på med.

  Ved varierte bunnforhold eller usikkerhet rundt flue/sluk valg kan det være lurt å se etter i vannet. Snu på noen steiner å se hva som beveger seg. Hvis det fremdeles er usikkerhet gjelder det å bytte til du finner hva som passer. Bytt ofte mellom fargene.

  På kalde dager er det ofte tobis fluer som gjelder da disse yngler tidlig på sesongen. Den mest kjente av disse fluene er jiggy. Jiggy velges oftest i hvit, rosa eller orange.

  Vaskebjørn

  Vaskebjørn er en allround trigger flue. Den imiterer alt og ingenting. Rekefluer ble ofte bundet i lignende stil før i tiden, men denne kan også imitere fisk. Vi kaller vaskebjørn en pulserende flue da den har hackle som pulserer ved inntrekk. Hvis fisken tar på vaskebjørn er det pulserende fluer som ofte gjelder. Vaskebjørn blir oftest brukt til å peile nye farvann for å sjekke om «det er noe der».

  Inntrekk

  Måten du mater snøret tilbake mot land er vesentlig for resultat. Ofte har vi hatt fiskere på besøk som er frustrert over dårlig fangst. Viktig er det derfor å spørre hvordan inntrekk som brukes. Reker, fiskeimitasjoner og lopper har alle forskjellige måter å bli presentert på.

  • Reker er lange støt i serier på tre. Varier mellom kraftige og svake inntrekk.
  • Fiskeimitasjoner har lange drag(så lange du får til) med konsekvente stopp. Varier hastighet og hyppighet. Noen ganger kan det være lurt å feste stangen under armen å trekke med begge hendene. Da får du en rask flukt som ofte trigger sjøørreten.
  • Lopper er korte konsekvente inntrekk som ligner på reketrekk, bare kortere i lengde. Disse skal være raske med 3-4 repetisjoner før du tar en liten pause i inntrekket.

  Sjøørretfiske er en fantastisk spennende aktivitet som kan by på masse morsom læring. Vi i Noroco elsker å dele kunnskap å forsyne markedet med gode produkter til konkurransedyktige priser. Sving innom for en hyggelig fiskeprat!